Paternalistisk syn på kejsarsnitt
Kvinnor som önskar planerade kejsarsnitt utan medicinsk indikation utsätts idag för en förminskande övertalningskampanj som skapar lidande. Hur hade det sett ut med liknande metoder ifråga om abort?
Du som väljer att betala din prenumeration med kort behöver mata in kortnumret två gånger innan autentiseringen, för att betalningen ska gå igenom, även om du får ett mail om att du blivit prenumerant. Önskar du bli bli betalande prenumerant men inte betala med kort går det bra att betala via Swish eller till mitt bankgiro. Märk insättningen med din emailadress. I dagsläget är det årsprenumeration (50 euro/560 kronor) och mecenatnivå på valfritt belopp därutöver som är lättast för mig att administrera. Swishnummer: 123 250 22 19 eller Bankgiro: 5964-8048.
“Du behöver inte få biologiska barn, om du inte kan tänka dig att föda vaginalt”, var orden som en förlossningsrädd kvinna, som ville ha barn men som inte vågade av skräck inför förlossningen, fick höra av en barnmorska vid en så kallad Auroramottagning i Göteborg.
Exemplet är hämtat ur GP:s artikelserie “Det svenska kejsarsnittet”, författat av bland andra journalisten Agens Arpi. Det illustrerar den ojämlikhet, godtycklighet och paternalism som förekommer i de fall där kvinnor, av olika skäl, önskar föda med planerat kejsarsnitt.
I en rad läsvärda artiklar skildras hur gravida kvinnors önskan om ett kejsarsnitt bemöts olika beroende på var i landet de bor, vilket sjukhus de är på och vem de möter där. Uppenbart blir också att det i dag saknas en nationell konsensus kring vilka kriterier som ska ligga till grund för bedömningen, liksom att olika kulturer har vuxit fram på olika kliniker och att det har blivit ett tävlingsmoment att hålla nere snittfrekvensen.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Klartext av Alice Teodorescu to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.